پوشش آکوستیکی (Acoustic Insulations of pipings)

در مواردی که به دلیل مشکلات فنی، مالی و یا اجرایی امکان کنترل نویز در منبع و یا در مسیر جریان سیال وجود ندارد، از پوشش آکوستیکی استفاده می‌شود. پوشش آکوستیکی روی دستگاه و یا تجهیز قرار می‌گیرد و ابعاد آن حتی‌الامکان کوچک و به اندازه دستگاه مورد نظر می‌باشد. طراحی محفظه‌ی آکوستیکی به گونه‌ای است که در صورت لزوم در مواقع تعمیرات و یا بازرسی به راحتی باز شود و در عملکرد دستگاه نیز اختلالی ایجاد نکند. پوشش های آکوستیکی با ­عنوان­های Acoustic Cladding، Sound Lag، Acoustic Lagging  و Sound Proof نام برده شده است. این پوشش به دو شکل صلب و انعطاف پذیر استغاده می شوند. نوع صلب را Cladding و نوع انعطاف پذیر آن را پتویی Blanket می نامند. پوشش های صلب عملکرد آکوستیکی بهتری نسبت به نوع پتویی آن دارند.

پوشش آکوستیکی با توجه به نیاز کارفرما می تواند بازشونده باشد تا در صورت نیاز برای بازدید بهره بردار بتواند پوشش آکوستیکی را باز نماید و بعد از بازدید دوباره آن را نصب کند.  جنس پوشش آکوستیکی با توجه به شرایط محیطی و کاری طبق استاندارها انتخاب می شود.

پوشش پتویی  (Blanket)

در مواردی که میزان کاهش صدای مورد نیاز کم و یا فضایی که میتوان از آن برای برپایی محفظه اکوستیکی استفاده کرد محدود باشد می‌توان از پتوی کاهنده صوت استفاده کرد. همچنین در سیستم‌های پیچیده که انشعاب­ها زیاد و یا هندسه آن پیچیده باشد اسفاده از پوشش پتویی اقتصادی­تر و اجرایی­تر خواهد یود. 

مزایا:

  • انعطاف پذیر و توانایی پوشش هندسه‌های پیچیده
  • اِشغال فضای کم
  • عایق حرارت

معایب:

  • کاهش صدای کم

کاربردها:
صنایع غذایی، صنایع نفت و گاز، نیروگاه ها و تاسیسات ساختمانی و تهویه مطبوع

 

پوشش آکوستیکی اجکتور

 محفظه آکوستیکیدر شکل روبه‌رو، نمونه‌ی یکی از پروژه های کنترل آلودگی صوتی این شرکت دیده می­ شود که با استفاده از پوشش آکوستیکی در کارخانه‌ی صنایع غذایی گلشاد مشهد اجرا شده است. این پوشش برای کنترل صدای اجکتور بخار (Steam Ejector) استفاده شده است. اجکتور بخار در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی کاربرد فراوان دارد. از این دستگاه برای ایجاد مکش و خلأ در مخازن مجاور به منظور تغلیظ، تبخیر و یا انتقال مواد استفاده می‌گردد. در اجکتور سرعت بخار وارد شده و در مسیر مخروطی همگرا-واگرا به سرعت صوت می‌رسد. این افزایش سرعت باعث کاهش فشار در قسمت مکش اجکتور می‌شود.
 تصویر سمت راست مربوط به قبل و تصویر سمت چپ مربوط به بعد از نصب پوشش آکوستیکی روی اجکتور می‌باشد که دقیقاً متناسب با شکل اجکتور ساخته شده است.

 

 

مقدار صدا قبل و بعد از از نصب پوشش آکوستیکی روی اجکتور، اندازه‌گیری شده و در نمودار روبه‌رو آمده است. مشاهده می‌شود مقدار حداکثر صدای اجکتور در فرکانس 4000 هرتز می‌باشد که به فرکانس بحرانی معروف است. این فرکانس مبنای طراحی آکوستیکی قرار گرفته است. نمودار میله‌ای سمت راست نشان می‌دهد که برایند صدا در همه‌ی فرکانس‌ها از مقدار 102 دسی‌بل (A) به 82 دسی‌بلرسیده و 20 دسی‌بل کاهش یافته است. در فرکانس بحرانی، پوشش (A)  رسیده و 20 دسی‌بل کاهش یافته است. در فرکانس بحرانی، پوشش آکوستیکی بیشترین تأثیر را داشته است. نمودار برآیند صدا در همه فرکانس ها

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در شکل روبه رو، تصویر قسمت مخروطی محفظه آکوستیکی اجکتور (با طول 4 متر) مشاهده می‌شود. قسمت مخروطی  محفظه آکوستیکی

 

 

 

 

اطلاعات تماس

35425513-051 , 35425514-051

35425513-051

www.toosacoustic.com

مشهد، کیلومتر12 بزرگراه قوچان، پردیس پارک علم و فناوری خراسان، نبش شکوفایی 3، شرکت صنعت پروژه توس (توس آکوستیک)، کدپستی 9185176935، ساعت کاری: 8 الی 16

ارتباط الکترونیکی

09302437535

           info@toosacoustic.com  ;  spt.co.info@gmail.com

                  toosacoustic@

                      toosacoustic@